
Zdrowa dieta wegańska – czy rzeczywiście jest możliwa?
Zdrowa dieta wegańska uważana jest przez wielu za trudną do zbilansowania. Wegańskie dania są pozbawione mięsa i nabiału, co sprawia, że niektórym może się wydawaćść produktów. Należy wprowadzić do codziennego menu owoce i warzywa, a także produkty zbożowe, takie jak np. pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż czy kasze. Niezwykle istotne są także źródła białka roślinnego, takie jak np. strączkowe (czerwona fasola, soczewica, groch), orzechy i nasiona. Ważne są także źródła tłuszczu, w tym np. awokado, oleje roślinne czy masło orzechowe.
Co zrobić, żeby zapewnić sobie wszystkie potrzebne składniki odżywcze?
Dobrze zaplanowana dieta wegańska zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze, w tym białko, kwasy tłuszczowe, witaminę B12, żelazo i wapń. Warto przy tym pamiętać, żeby nie rezygnować z różnorodności i wprowadzać do jadłospisu różne produkty, które zapewnią nam te wartościowe składniki. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasz jadłospis jest w pełni zbilansowany, dobrze jest skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. W diecie wegańskiej ważne jest także dbanie o odpowiednie spożycie wody i unikanie przetworzonej żywności.